Po naszym cudownym pobycie w Indiach pozostał nam nawyk jedzenia rękami i uwielbienie do indyjskich smaków Przywieźliśmy mnóstwo przypraw i przepisów. Na początek śniadanko – Poha z warzywami. Bierzemy około 1,5 szklanki płatków ryżowych, płukamy je i odcedzamy. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy ziarenka musztardowe oraz kuminu, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku i trochę świeżego imbiru (około 5 cm). Przesmażamy to około 8 minut. W tym czasie dodajemy trochę soli, kurkumę, garam masalę, chili, wszystko wedle uznania. Następnie dorzucamy resztę pokrojonych warzyw, my preferujemy zwykle pomidora, paprykę, cukinię. Dusimy wszystko do miękkości po czym dorzucamy wypłukane wcześniej płatki ryżowe i chwilę podgrzewamy wszystko razem (można podlać trochę wodą).
ZAJADAMY SIĘ – bez użycia sztućców oczywiście 😀