Postanowiliśmy trochę poeksperymentować z indyjskimi przyprawami, żeby potem mieć jakieś porównanie, czy coś z tego co przyrządzamy w Polsce choć trochę przypomina kuchnie indyjską :). Zrobiliśmy mix’a przypraw: garam masala, kolendra, cumin, chilli, curry, czosnek – świeży, imbir – też świeży. No i zrobiliśmy to tak, cebulkę podsmażamy na patelni, do tego kurczaka, przyprawiamy, solimy, po chwili podlewamy odrobiną białego wina, potem dolewamy trochę śmietany i dusimy sobie do miękkości:) można dodać trochę rodzynek do sosu, ale tą wersję proponuję bez chilli. Do tego gotujemy ryż z dodatkiem kurkumy, żeby miał śliczny kolorek:) No i zajadamy się!
Powstało coś podobnego smakiem pomiędzy karahi, a kormą. Bardzo dobre Wcale nie trzeba jeść pałeczkami, my po prostu nabieramy wprawy, bo kto wie gdzie nas poniesie na kolejną wyprawę;)
Jeżeli już próbowaliście różnych indyjskich dań, to proponuję tak właśnie bawić się w kuchni i mieszać w różnych proporcjach różne przyprawy, może stworzycie coś unikalnego i pysznego A jeżeli uda się to zachęcam do dzielenia się swoimi przepisami w komentarzach, na pewno je wypróbujemy.
Już niebawem nasz kolejny eksperyment kuchenny!:)