Kilka potraw już Wam ugotowałam, może nadszedł teraz czas poopowiadać trochę o kuchni indyjskiej Może nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, ale ogromny wpływ na sposób odżywiania w Indiach mają wierzenia religijne, a tych w tym przepięknym kraju jest naprawdę dużo. Indie stanowią obszerną mieszankę religijną, kulturową, społecznościową i narodowościową.
Podstawowymi składnikami kuchni indyjskiej jest ryż , atta (mąka z pełnego przemiału pszenicy durum) i zróżnicowane rośliny strączkowe.
Najbardziej specyficzne w kuchni indyjskiej są przyprawy. Najczęściej używanymi przyprawami kuchni indyjskiej są: chili, rai (gorczyca czarna), kminek (jeera), kurkuma (haldi, manjal), kozieradka (methi), asafetyda (hing, perungayam), imbir (adrak, inji), kolendra (dhania) i czosnek (lassan, poondu)
i już nie mogę się doczekać, kiedy nakupimy sobie ich na takim bazarku
Z uwagi na ogromne zróżnicowanie kulturowe pojęcie kuchnia indyjska to stosunkowo ogólny i nieprecyzyjny termin. Zasadniczy podział wyróżnia kuchnie południa i północy Indii. Związane jest to ze względną odrębnością etniczno-religijną południa – w użyciu są tam nieindoeuropejskie języki drawidyjskie, karnacje mieszkańców są na ogół ciemniejsze, a dominujące wyznanie stanowi hinduizm. Dokładniej analizując na tradycyjną indyjską sztukę kulinarną składają się cztery podstawowe kuchnie, zlokalizowane tak jak cztery strony świata. Ale o tym następnym razem