To chyba najprostrze danie w indyjskim stylu i najczęściej goszczące na naszym stole. W rożnych wydaniach, w zależności od tego co akurat mamy w lodówce
Na rozgrzany olej wrzucamy mustard seeds, kumin w całości i chwilę prażymy, dodajemy rozgnieciony czosnek, można też starty imbir i po chwili dorzucamy pokrojoną cebulkę i doprawiamy garam masalą, chili, kuminem zmielonym, kolendrą (przyprawy wedle uznania) i tak ją przesmażamy kilka minut. Potem dorzucamy pomidory, paprykę, cukinię, pieczarki … czyli co akurat mamy pod ręką z warzyw
i dusimy do miękkości. Jeżeli mamy to można dodać trochę mleczka kokosowego
Ryż oczywiście gotujemy z dodatkiem kurkumy, anyżu i kardamonu
To nasze ulubione danie i najbardziej przypomina nam Indyjskie smaki No i zajadamy się naturalnie rączkami, bez użycia sztućców
SMACZNEGO