Facebook

Rang de tandoori!

By on Lis 12, 2013 in kuchnia indyjska | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Ostatnio coraz więcej eksperymentujemy z kuchnią, nie tylko indyjską, ale ostatni obiadek był i indyjski i bardzo kolorowy :) Za oknem brak już nawet tych jesiennych kolorków, więc trzeba zadbać o to, żeby chociaż w domku były :) No i takim sposobem powstał nasz  kolorowy obiadek. Zrobi się troszkę książkowo teraz ( 😀 ). Ryż gotujemy z duuużą ilością curry, żeby po ugotowaniu miał śliczny żółciutki kolor, może być też kurkuma, ale osobiście wolę curry, bo dodatkowo ryż ma wtedy bardzo intensywny smak. Ryż wbijamy po ugotowaniu w jakąś dostępną foremkę i robimy ładną babeczkę, jak za młodych lat w piaskownicy 😉

Do tego zielona fasolka szparagowa, czyli kolejny dość tak pstrokaty kolorek na talerzu :) I teraz najważniejszy piękny, czerwony gość na talerzu, to kurczak tandoori. Kroimy fileta z kuraka na około 6 kawałków (ja zazwyczaj w trójkąciki go kroję) i obsypujemy ze wszystkich stron mieszanką przypraw tandoori. Można kupić gotową mieszankę, jeżeli macie dostęp do różnego rodzaju przypraw, lub zrobić ją samemu :) W skład tej mieszanki wchodzi kolendra, sól, kozieradka, kmin, cynamon, chilli, czarny pieprz, imbir, czosnek, gorczyca, gałka i kwiat muszkatołowy. Pierwszy raz polecam kupić gotowe, żeby wiedzieć jak powinno to smakować :)

No i wszystko byłoby pięknie, gdybyśmy mieli ze sobą jakieś urządzenie fotografujące, a nie sam telefon i chmury za oknem :) Więc wyobraźcie sobie, że te kolorki są piękne za zdjęciu, lub jeżeli jeszcze pracujecie nad swoją wyobraźnią, to poczekajcie aż kolejny raz ucieszymy nasze podniebienia tym przepysznym obiadkiem i wstawimy ładniejsze zdjęcie:)

kurczak-tandoori-naszeindie

 

Smacznego :)

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress