Facebook

Nasz kurczak po indyjsku :)

By on Paź 21, 2013 in kuchnia indyjska | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Postanowiliśmy trochę poeksperymentować z indyjskimi przyprawami, żeby potem mieć jakieś porównanie, czy coś z tego co przyrządzamy w Polsce choć trochę przypomina kuchnie indyjską :). Zrobiliśmy mix’a przypraw: garam masala, kolendra, cumin, chilli, curry, czosnek – świeży, imbir – też świeży. No i zrobiliśmy to tak, cebulkę podsmażamy na patelni, do tego kurczaka, przyprawiamy, solimy, po chwili podlewamy odrobiną białego wina, potem dolewamy trochę śmietany i dusimy sobie do miękkości:) można dodać trochę rodzynek do sosu, ale tą wersję proponuję bez chilli. Do tego gotujemy ryż z dodatkiem kurkumy, żeby miał śliczny kolorek:) No i zajadamy się!

naszeindie-kuchnia-indyjska

Powstało coś podobnego smakiem pomiędzy karahi, a kormą. Bardzo dobre :) Wcale nie trzeba jeść pałeczkami, my po prostu nabieramy wprawy, bo kto wie gdzie nas poniesie na kolejną wyprawę;)

Jeżeli już próbowaliście różnych indyjskich dań, to proponuję tak właśnie bawić się w kuchni i mieszać w różnych proporcjach różne przyprawy, może stworzycie coś unikalnego i pysznego :) A jeżeli uda się to zachęcam do dzielenia się swoimi przepisami w komentarzach, na pewno je wypróbujemy.

Już niebawem nasz kolejny eksperyment kuchenny!:)

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress