Facebook

Indyjski filecik :)

By on Lis 18, 2013 in kuchnia indyjska | 1 comment

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Dziś kolejny smak do przetestowania :) Garam Masala to indyjska również przepyszna mieszanka przypraw w skład której najczęściej wchodzą makroskładniki, tj. kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon oraz mikroskładniki, tj. liść laurowy, goździki, cynamon, chili. Oczywiście można kupić gotowe już mieszanki, z tym że z różnych firm smakują one zupełnie inaczej, więc możecie albo znaleźć jakąś odpowiednią dla siebie, albo zrobić niepowtarzalna swoją własną :) Nam osobiście najbardziej smakują przyprawy firmy TRS. Oczywiście czasem dodajemy coś więcej na próbę :)

No więc bierzemy kuczak, posypujemy kuczak przyprawa i wrzucamy kuczak na rozgrzany olej 😀 Jak już się trochę podpiecze, to można podlać odrobiną białego winka i troszkę jeszcze poddusić. Resztę winka wypić 😉 Do tego ugotowane ziemniaczki kroimy w małe kawałki i wrzucamy na patelnie. Opiekamy ziemniaczki w różnych przyprawach, trochę chili, trochę kwiatu gałki muszkatołowej, trochę kardamonu i co Wam tam w rękę wpadnie, według uznania :) No i do tego wszystkiego brokuł z chrupiącymi płatkami migdałów przyrumienionymi na masełku :) Pyszności :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego :)

P.S. Ciekawe jak smakuje garam masala w Indiach :)

  • http://odyjas.pl/ Szymon Odyjas

    pyszne było :)

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress